Interview

5 vragen aan…

Sem Zijlstra: ‘Ik ben eigenwijs. Heel eigenwijs.’

Topsport en ondernemen. Het is vaak het een of het ander, maar het blijkt meer met elkaar verbonden dan je misschien zou denken. CEO en oprichter Sem Zijlstra veroverde afgelopen weekend een zilveren medaille op het Nederlands Kampioenschap judo. Een topprestatie! En daar zijn wij met z’n allen natuurlijk meer dan trots op. Tijd om de kersverse medaillewinnaar, the man of the hour en opperbaas – want dat is ie, dames en heren! – vijf vragen voor te schotelen over topsport en (fulltime) ondernemen.

1. Je hebt afgelopen weekend een zilveren medaille gewonnen op het NK, terwijl je daarnaast fulltime een bedrijf runt. Wat is je geheim?

Daar kan en mag ik natuurlijk niet al te veel over zeggen. Het klinkt na afgelopen weekend misschien een beetje gek uit mijn mond, maar spreken is zilver, zwijgen is goud. Al was het in mijn geval dit keer beiden zilver.

2. Hoe zou jij topsport en ondernemen met elkaar vergelijken?

Zowel topsport als ondernemen zie ik echt als een levensstijl. Als ondernemer ben je net als een topsporter continu bezig om het maximale uit jezelf en jouw onderneming te halen. Je richt je omgeving zo optimaal mogelijk in, creëert een stabiele basis waar vanuit je werkt en je omringt je met de juiste specialisten.

Een stabiele basis?
Daarmee bedoel ik dat je alles rondom je sport of onderneming eerst onder controle moet hebben. Denk aan je studie en je financiële situatie, maar ook je familie, vrienden en relatie. Wanneer je een van deze zaken niet onder controle hebt, heeft dat een negatieve invloed op de rest.

Als het vroeger niet goed ging op mijn studie, dan gingen de judotrainingen ook niet goed. Ik hoor mijn moeder nog steeds roepen: “Eerst je huiswerk af, dan pas trainen!”. Niet dat ik daar altijd (lees: eigenlijk nooit) naar luisterde, zo eigenwijs ben ik wel. Maar ze had wel gelijk. Het blijven moeders hè!

 

Bedoel je dat ook met jezelf omringen met specialisten?
Onder andere! Als persoon behaal je de beste resultaten als je doet waar jij goed in bent. Daarom omringen topsporters zich met coaches, krachttrainers, techniektrainers, fysio’s en trainingspartners. Als ondernemer doe ik dat met specialisten als online marketeers, designers, adviseurs en andere ondernemers.

Daarnaast is het nog veel belangrijker dat je ook echt luistert naar die specialisten. Als ondernemer ben ik eigenwijs. Heel eigenwijs (vraag maar aan onze designer Isabel). Het is zelfs zo dat ik soms mijn designideeën beter vind dan die van onze designers. Gelukkig luisteren ze niet altijd naar me en bewijzen ze vaak het tegendeel.

3. Welke discipline(s) uit het topsport pas jij toe als ondernemer/directeur?

Eigenlijk pas ik alles toe wat ik in topsport geleerd heb. Van omgaan met winst en verlies tot aan het continu verleggen van je eigen grenzen. Maar de drie belangrijkste disciplines die ik uit mijn topsportcarrière meeneem als ondernemer zijn doelen stellen, doorzettingsvermogen en teambuilding. None of us is as smart as all of us. Zowel topsport als ondernemen doe je niet alleen.

4. Nu je een zilveren plak binnen hebt, smaakt dat naar meer of is het de kroon op je harde werken en daarmee een passend slotstuk van je judocarrière?

Natuurlijk smaakt het naar meer, maar ik heb een aantal jaren geleden besloten om te stoppen met topsport en mijn focus te verplaatsen naar het ondernemerschap. Een betere keuze had ik niet kunnen maken. Toch overheerste de wil om een NK-medaille te winnen. Om die reden heb ik toch besloten om er nog één keer voor te gaan. En met succes!

5. Topsport of ondernemen? Je moet kiezen.

Aangezien ondernemen ook topsport is, kies ik voor ondernemen. Best of both worlds, zullen we maar zeggen.

BEKIJK OOK

case laboutiek

laboutiek

Dit merk onderscheidt zich door kleding te ontwerpen die vandaag, morgen en ver in de toekomst relevant en stijlvol blijven.

// Lees meer

case airforce

Airforce

Een boost in verkopen bij retailers en een significante toename in merkbekendheid. Keep on reading…

// Lees meer